ONLINE VINDBAARHEID

Zoekmachine optimalisatie

Processen en verbeteringen met als doel hebben een website hoger in Google te laten verschijnen.

Meta descriptions

Saevuli diam habitu et quidem quae. Capere ac discursus ea velit harum daequt orci adversitates.

Sitemapping

Corpori odio merito te exequi nemo. Renovo ac innumeros ea dicit porro missae enim conscientiae.

Keyword research

Invasor modi mulier te parata quae. Duorum ad excindere ad felis augue possim eius oboedientiam.

Leerdoel

Omtrent SEO heb ik als doel gesteld dat ik de kennis bezit om websites te optimaliseren om beter te presteren in Search Engines. 

In een online wereld is vindbaarheid van groot belang voor bedrijven. Om daarvoor te zorgen wordt SEO ingezet, hiermee bevoordeel je de kans om gevonden te worden door potentiële klanten die opzoek zijn naar specifieke dingen. Je bouwt naamsbekendheid op en zorgt voor een betere zichtbaarheid in zoekmachines zonder grote financiële investeringen. Deze kennis vind ik van uiterst belang om te bezitten. Het doel is om als service en expertise aan te kunnen bieden aan toekomstige klanten. 

Om uiteindelijk deze informatie te leren ben ik begonnen met het volgens van een cursus op Hubspot. Met de kennis die in de workshop opdoe ga ik in praktijk toepassen met blog die gemaakt wordt voor Wauters Hulst & een eigen project.

Aanleiding

Naast Google Analytics was SEO een van de redenen waarom ik voor deze minor gekozen heb. Omdat online vindbaarheid met betrekking tot Google en andere zoekmachines tegenwoordig enorm van belang is, is het een vereiste dat ik deze kennis verkrijg. 

 

 

Naarmate de minor vorderde werd het duidelijker hoe dit leerdoel te behalen werd. Er werden plannen gemaakt die overeen kwamen met dit leerdoel, verder op deze pagina vertel ik daar uitgebreid meer over.

Mijn plan is om tijdens deze minor te streven naar het bezitten de juiste kennis omtrent SEO en keyword research. Dat betekent dat ik voldoende kennis heb opgedaan hoe ik methodes moet uitvoeren en toepassen.

Om aan het eind van de minor te kunnen bewijzen dat ik mijn kennis bezit van dit onderwerp zijn er twee elementen waaraan ik ga werken. Het eerste is het gebruik maken van de blog voor Wauters Hulst, hiervoor pas ik SEO toe dmv WordPress en een plugin. Daarnaast heb ik een eigen project waar een website voor geschreven moet worden, hier ga ik vervolgens handmatig SEO op toepassen.

Om uiteindelijk het plan om te zetten naar resultaten ben ik begonnen om basiskennis op te doen. Deze kennis vormen de theorie om vervolgens in praktijk te kunnen toepassen. Via een course van HubSpot heb ik deze informatie geleerd en opgenomen om vervolgens te gebruiken op mijn blog & website.

Daarna de praktijk. Zoals ik al een paar keer vermeld heb is er voor Wauters Hulst een blog geschreven. Hiervoor heb ik dmv een plugin op WordPress SEO toegepast om een betere vindbaarheid te creëren. Gedurende ben ik ook aan de slag gegaan om SEO toe te passen zonder plugin of CMD. Voor een externe partij moet ik een website ontwikkelen waar ik handmatig ook de kennis op toe pas om via Google meer leads te genereren.

Het eerste resultaat die ik behaald heb is het certificaat van HubSpot. Deze is hieronder te vinden. Daarnaast laat ik meerdere voorbeelden zien van de twee projecten waarin ik SEO in praktijk heb gebracht. Deze zijn verder op deze pagina met omschrijving te zien.

Certificaat

Mijn beleving

Door een taalbarrière en de nogal ingewikkelde stof was het volgen van tutorials vrij ingewikkeld. Echter werd een hand geboden naar de belangrijke aspecten van het onderwerp.

Theorie

Wanneer er goed vooronderzoek gedaan wordt en de strategie duidelijk is, is SEO een ontzettend sterke tool. Met de cursus van HubSpot heb ik een goed beeld gekregen welke elementen belangrijk zijn om toe te passen. Daarna ben ik me vooral via Google verder gaan verdiepen in hoe je deze vorm geeft.

Vooral omdat de cursus bestond uit video’s en weinig toepassing of uitleg, en ook nog eens in het Engels van een hoog niveau werd het meteen begrijpen van de stof moeilijk.

Praktijk

Door het vooral veel oefenen en mezelf te proberen te verbeteren heb ik het idee van een meta description redelijk onder de knie kunnen krijgen. Door zinnen en woorden op een bepaalde manier op te bouwen heb ik er voor kunnen zorgen dat de score zo hoog mogelijk uitviel. 

Ook heb ik online tools proberen te gebruiken om Keywords te zoeken, alleen zonder te betalen leverde dit niet veel nuttige informatie op.

Ontwikkeling

Allesovertrappistenbier.nl:

Net als voor het leerdoel Google Analytics heb ik de blog Allesovertrappistenbier.nl gebruikt als leermiddel. Het is een informatieve blog over trappistenbier die wij als projectgroep hebben opgezet voor het project van Wauters Hulst. Met de artikelen van de blog heb ik kunnen oefenen met het toepassen van Meta Descriptions en het gebruik van Keywords. Daarnaast heb ik ook Google Analytics toegepast, hier is meer over te lezen op de analytics pagina

Met het toepassen van SEO op de blog heb ik geprobeerd om ervoor te zorgen dat de pagina’s en artikelen optimaal vindbaar zijn voor zowel zoekmachines en bezoekers. 

Proces:

Om te beginnen heb ik gezocht naar een online cursus waar ik het concept van SEO kon leren. Hier ben ik terecht gekomen bij HubSpot, waar ze een leertraject rondom SEO aanboden. Hier ben ik met alle belangrijke elementen in aanmerking gekomen die ik moet weten om er optimaal gebruik van te maken. Echter ondersteunt een plugin enorm is het toepassen van SEO, helaas ben ik niet verder gekomen dan een sitemap en robots file te maken handmatig.

Zodra de blog de basis had heb ik als eerste gezocht op welke manier ik SEO het beste kan toepassen op een WordPress site. Uiteindelijk ben ik op de plugin Rank Math uitgekomen, hiermee kan ik overzichtelijk en visueel SEO toepassen op mijn pagina’s. Met het stapje voor stapje toepassen van SEO ben ik wel tegen een aantal problemen gelopen, zo heb ik wel moeite gehad met het feit dat er geen goede alternatieve keywords zijn dan Trappistenbier. Ook omdat blogs door iedereen binnen de projectgroep geschreven is wijken ze allemaal af van elkaar, en bevatten ze bijv. meer worden per alinea dan aanbevolen wordt. 

Met de visualisatie die aangeboden wordt door Rank Math heb ik er naar gestreefd om elke pagina of artikel 80+ te krijgen, als dit mogelijk is. Soms geeft hij ook errors aan waar ik nog niet genoeg ervaring mee heb om dit op te lossen, zoals het gebruik maken van “Power Words”.