PROGRAMEER TALEN

Web Development

Webdevelopment is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor alles wat met het realiseren van een website te maken heeft.

JavaScript

Interactie voor web

Veelgebruikte scripttaal om webpagina’s interactief te maken. Naast HTML & CSS is JavaScript een van de kerntechnologieën.

PHP

Koppeling front- & back-end

PHP is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. 

HTML - CSS

Basis Web development

HTML & CSS wordt gebruikt om websites te bouwen en vorm te geven. HTML voor de inhoud en de indeling en CSS om de pagina te vormgeven.

Leerdoel

Mijn ambitie van dit leerdoel is om mijn kennis omtrent web development te versterken en vergroten met de talen JS en PHP

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken voor ondernemers, een website. Om ook online vindbaar te zijn en succesvol zijn heeft elke ondernemer of bedrijf een website nodig, en het liefst een zo mooi mogelijk ook nog. Deze websites kunnen op verschillende manieren gebouwd worden, door een CDM zoals WordPress, of dmv web developement. 

Z’n website bouwen vraagt veel kennis en een lang leerproces, daarom heb ik als derde leerdoel gekozen om mezelf meer te gaan verdiepen in JS zodat ik meer ervaring kan opdoen. Daarnaast wil ik mijn kennis ook gaan uitbreiden door mij te gaan verdiepen in PHP. Met een extern project en een aantal cursussen via CodeCademy wil ik dit leerdoel gaan behalen.

Aanleiding

Bij de andere leerdoelen had ik aangegeven dat die de reden waren dat ik voor deze minor heb gekozen. Dat is bij dit leerdoel niet zo het geval, ik had niet z’n goed idee wat ik als derde leerdoel wilde kiezen. Omdat ik al wel graag meer kennis over JS wilde heb ik uiteindelijk besloten om dat ook als leerdoel te kiezen, met PHP erbij om het wat completer te maken.

 

Omdat ik dus al meer wilde leren van JS wist ik ook al hoe ik dit ging doen. Daardoor ben ik al in het begin van de minor begonnen met de cursus JavaScript van CodeCademy. Verder op deze pagina vertel ik meer over het externe project en wat ik daarvoor gedaan heb en laat ik de behaalde cursussen zien. 

Met dit leerdoel heb ik de doelstelling gezet op het uitbreiden van mijn kennis en ervaring omtrent web development. Met deze minor wil ik daar optimaal gebruik van maken, door middel van alle hulp en vrije ruimte die ik krijg kan ik mij flink hierin gaan verdiepen. 

Om mijn doelstelling te behalen heb ik besloten om gebruik te maken van de cursussen JS & PHP van CodeCademy. Aangezien een klant een opdracht gegeven heeft waar ik PHP bij nodig heb kan ik dat goed gebruiken als leermiddel. Met de leerprogramma’s wil ik de benodigde kennis opdoen om deze opdracht af te kunnen ronden. Daarnaast wil ik ook mijn kennis van JS uitbreiden om in de toekomst toe te kunnen passen.

Ook dit leerdoel heb ik als eerste gebruik gemaakt van cursussen om de benodigde kennis op te doen om mijn opdracht af te kunnen ronden. Als eerste heb ik het certificaat gehaald van JS om vervolgens te beginnen aan de cursus van PHP, deze heb ik simultaan gevolgd en afgerond tijdens de opdracht.

Hiervoor heb ik data moeten verzamelen vanuit een API om vervolgens weer te geven op een pagina van de applicatie. Met behulp van Klaas heb ik er voor gezorgd dat de API wordt omgezet in de juiste data. Op deze manier heb ik de kennis die ik opstak van de cursus meteen kunnen uittesten/toepassen in de praktijk.

De certificaten van JS & PHP die ik behaald heb zijn hieronder te zien. Daarnaast vertel ik onderaan de pagina uitgebreid over de opdracht en hoe het proces is verlopen. Daarin neem ik jullie mee in mijn ontwikkeling, hoe ik het heb aangepakt, wat ik heb gedaan en wat ik er van geleerd heb

Certificaten

Mijn beleving

Het volgen van deze cursussen was zoals het Dunning-Kruger effect. In eerste instantie leerde ik ontzettend veel maar naderhand ontdekte ik hoeveel er nog te leren valt. Dit werkt wel motiverend om door te blijven ontwikkelen op het gebied van development.

Theorie

Werken met een online platform waar ik op mijn tempo en manier programmeertalen kan leren heeft voor mij enorm goed geholpen. Op deze manier heb ik ontzettend veel geleerd in een korte periode, wat mezelf verbaasde hoe grote stappen ik dit semester gemaakt heb. Vooral met de pro versie van CodeCademy heb ik goed gebruik kunnen maken van de cursussen, al waren ze richting het eind wel pittig.

Met deze cursussen heb ik mijn basiskennis kunnen leggen zodat ik deze heb kunnen toepassen op het externe project. 

Volgende stappen: Intermediate JS & Interactive JS websites.

Praktijk

De praktijk was toch wel een ander kaliber,  omdat er in de cursus PHP vooral gewerkt werd met eigen “data” (arrays met strings of getallen). Terwijl er in de opdracht juist gewerkt moest worden met externe databases en een API. Gelukkig heeft Klaas mij gelopen in dit proces en met de kennis die ik heb opgedaan heb ik ook mooi kunnen volgen wat Klaas heeft uitgelegd.

Vooral de beginfase had ik hulp bij nodig, het gebruik maken van een API en het opzetten via XAMPP waren wat ingewikkeldere stappen.

Ontwikkeling

PimPamBet:

Vanuit een externe partij is er aan mij een keer de vraag gesteld of ik verstand had van PHP. Echter was dat toentertijd niet het geval, maar hier kwam ik dus in het begin van dit semester op terug. Met de vraag of dit project nog open stond, en dat was gelukkig ook het geval.

In het kort; PimPamBet is een online applicatie dat bestaat uit poules waarin groepen tegen elkaar spelen en wedden op wedstrijden uit verschillende competities. Op het moment dat je een keuze moet maken kun je op de pagina waar je een team moet selecteren zien welke teams moeten spelen. Echter staan hier geen odds bij welk team het meeste kans maakt om te winnen, en daar kom ik aan te pas. Mijn opdracht was om op de selectiepagina code te schrijven dat deze informatie doet weergeven.

Met behulp van Klaas ben ik hieraan te werk gegaan, hij heeft elke maandag met mij samen gezeten om te werken aan dit project. In het begin heeft hij voor mij wat voorwerk gedaan en uitgelegd hoe ik dit het beste kan aanpakken. 

Proces:

Het begin van dit project bestond uit het verzamelen van de benodigde elementen; database & code. Wanneer deze documenten compleet waren zijn Klaas en ik begonnen met het schrijven van code dat de API/JSON file omzette in een PHP array. Op deze manier kon ik vervolgens de gegevens omzetten naar het gewenste resultaat. Met een kopie van de database heb ik via XAMPP deze lokaal kunnen runnen, hierdoor kon ik mijn aanpassingen visueel zien en aanpassen wanneer iets niet werkte. 

Wanneer de locale database werkte en de API stond was de eerste stap de data zichtbaar krijgen op de pagina. In dit geval begon dat met de juiste teams op de juiste plek zetten, door verkeerd indexen ging dit in het begin niet helemaal goed, maar uiteindelijk via een andere weg kwamen de uit en thuis teams toch op de goede plek te staan. Dit probleem kwam door de verschillende opbouw in de API. Stap twee was om vervolgens de odds achter de teams te krijgen, maar ook dit verliep niet vlekkeloos. Zo stonden ook hier de voorspellingen met de teams af en toe gedraaid, om dit op te lossten moest er opnieuw geïndexeerd worden om de juiste odds bij de juiste teams te krijgen. 

Wat ik heb nog meer geleerd:

Dit project heeft mij met name inzicht gegeven in het praktisch toepassen van code. Daarnaast zijn er belangrijke onderdelen geweest waarvan ik in eerste instantie geen verstand had waar ik nu wel weet hoe ik daarmee moet omgaan. Door tijdens dit project met onder andere deze methodes te werken heb ik niet alleen algemene taal kennis opgedaan maar ook de praktijk. De kennis heeft mij ook veel op professioneel vlak veel bij gebracht. Voorbeelden hiervan zijn;

  • XAMPP
  • Databases & API/JSON
  • Hosting
  • Chat-AI
  • Gerichte Googelen